打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 學術討論:經濟理論論證外掛如何調控巨商物價

回復  星空傳說

一句講到尾....互相影響...就係4隻字甘簡單
蜜蜂糖=) 發表於 6-8-2013 10:30

其實我回post果刻係同2樓果位先生一樣未睇篇野就回
我理解能力還不錯的 btw 你呢句會唔會廢左少少= ="
邊個唔知外掛既介入會對巨商物價有直接/間接影響-,-
唔睇篇文都識答呢句野啦大佬
回復 支持 反對

學術野呢版D人唔會睇...
我讀到中五都冇讀過你條式 我會考經濟都有D架><
我睇你講冥蛋點解好似講到銀行乘數 ...
y1637892 發表於 6-8-2013 00:58

因為MONEY EQUATION係舊制係ALEVEL野
樓上有人讀過AL就知我講緊乜
所以你讀到CE正常都係未學過呢條式

DSE改制,將部分AL的課程加入舊底CE的課程就變成DSE
而QTM(MONEY EQUATION)咁岩就係宏觀部分最有睇頭(個人認為)的新增課程

冥蛋果到講緊的野係V,同銀行乘數有分別
V講緊一貨幣易手幾多次,邊個人拎住呢張貨幣無關係
銀行乘數講緊銀行拎住的法定貨幣可以變大幾多倍做存款

兩者好似都講緊貨幣供應,但兩者從根本角度上討論緊的貨幣供應好唔同
回復 支持 反對

無讀過經濟而又睇得明的路過
落難軍人 發表於 6-8-2013 03:33

未讀經濟都可以好勁經濟
你有一個好的觀察頭腦已經好夠
回復 支持 反對

其實ECON係將一D簡單既概念複雜化,
樓主最後想講既
"巨錢一定要有人要先(需求),無人要就算你調控到巨商個 ...
dddkap 發表於 6-8-2013 10:19

其實經濟只係將一D觀察到的野理論化,實際上你唔洗用咩理論你都可以推到點解通脹
而經濟佬係將呢D被驗證到的推論比一個理論名,或者可以叫做統一叫法

至於你所講的叫人唔好買巨錢,我個人認為我係一個買家,我無乜理由一定要考慮埋你貨物的來源
我覺得可以推廣 唔好買巨錢 呢個概念,但有人繼續買都無可厚非

另外,我想講下巨錢最後會跌到去成本價
而我最近玩番,問過朋友,佢地話D外掛可以勁到個人唔係電腦前都用到
我開頭仲想話佢有時間成本,用外掛實係廢青無其他野做
原來而加連時間成本都接近零
加上GM唔捉,使用成本真係幾低下......
回復 支持 反對

=  = 明明地既..

其實咁多野可以用一句野講晒

外掛整衰晒市價.. 呵呵

不過真係佩服樓主 = =!! ...
lamgood921 發表於 6-8-2013 12:01

個市價點為之衰都好個人
我好簡單咁講:KEEP ITEM野你賺左
KEEP其他就...
如果KEEP外掛打到的寶呢.......祝你好運
回復 支持 反對

總之只賣裝比玩家 唔賣比npc = 唔影響巨商金錢數量
M乘V=P乘Y
M乘V除Y =P
V不變 M愈細 Y愈大 P就愈 ...
lamlamken 發表於 6-8-2013 13:16

其實你掉轉左
M乘V除Y =P
V不變 M愈細 Y愈大 P應該愈細先岩
因為除個數大左,成個數就會細左
P講緊的係個物價,所以我講緊物價愈細,等於一億巨錢換到愈多現金
物價愈細,外掛先會搵得多D
回復 支持 反對

MV=PY
貨幣數量論
本人DSE 經濟得3 成績不如理想
比你啟發返d成績又想去IFC ...
ho572003 發表於 6-8-2013 11:29

我諗你去排得黎都升到隻200LV兵喇
玩巨商減壓算喇
回復 支持 反對

睇到眼都花-_-
回復 支持 反對

樓主 你咁樣連帖會比版主扣分的
最多只能夠連續發2個屬回覆其他人既帖
你將以上咁多個回覆帖(引用)歸納成為1個發帖吧
copy番晒每1個引用就ok了
回復 支持 反對

睇到眼都花-_-