tamyiutong 發表於 4-11-2010 15:56:26

中四F.4 ECON題(練習/分享/請指教)

我會係呢個POST到分享我係參考書見到既題目,分享一下我做完既答案,希望有高手可以指教一下,我會更新落去,回帖就係支持,多謝!

祖兒正考慮從A商店或B商店購買物品。
          物品價格($)   排隊輪候時間(分鍾)
A商店 100       15
B商店 80        30
假設祖兒的時間價值是每小時$60。
(a)試解釋祖兒會選擇到那一間商店去購買物品。(4分)
我的答案:
    如果祖兒的的時間價值是每小時$60,每分鍾即是60/60=$1
    假設祖兒去A商店購買物品,那她的顯性成本是$100,而隱含成本是15分鍾x$1=$15,全成本(以金錢表示)$100+$15=$115;去B商店購買物品,那她的顯性成本是$80,而隱含成本則是30分鍾X$1=$30,全成本(以金錢表示)即是$80+$30=$110。所以祖兒會選擇到B商店購買物品。(b)試解釋下列各項會否影響她在A商店購買物品的機會成本。
   (i)祖兒的時間價值由每小時$60下趺至每小時$40。(2分)
    (ii)A商店的物品價格由$100下降至$80,但排隊輪時間卻由15分鍾增加至20分鍾。(2分)
   (iii)B商店的物品價格由$80上升至$90,但排隊輪候時間卻由30分鍾縮短至20分鍾。(2分)

tamyiutong 發表於 4-11-2010 15:59:34

留位留位留位留位

tamyiutong 發表於 10-11-2010 16:37:15

估唔到無人推帖 可惜可惜~

p445hkk20001 發表於 10-11-2010 17:12:26

無讀econ…

-終場ソ使者- 發表於 10-11-2010 19:13:55

呢到唔俾推貼,
驟眼睇感覺上都唔算難,自己做左佢啦

lunpkpk 發表於 10-11-2010 19:30:26

有修econ
但唔識a_a

p445hkk20001 發表於 10-11-2010 22:25:33

我無讀econ 但係明明地
似計數多d

lunpkpk 發表於 10-11-2010 23:08:10

(i)unchanged?
應該係 因為second preference都係高唔過first preference
我估咋-_-

vxcxc2jh78m 發表於 20-12-2010 20:05:54

DicKiT 發表於 20-12-2010 20:15:40

d野轉左中文好似完全唔同--

但我無讀econ[逃
頁: [1] 2
查看完整版本: 中四F.4 ECON題(練習/分享/請指教)